Good People of Vitruta

Esra Beşe

Good People of Vitruta’nın yeni üyesi Esra Beşe! Çok sevdiğimiz arkadaşımız, Good People’ın kadim dostu Esra Beşe ile daha önce mutfakta harikalar yarattığı muhteşem bir Hıdrellez yemeğinde konuk olduğumuz evinde bu kez bir yaz günü buluşup, akşam üstü balkonunda çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Sizlerin de okurken aynı keyfi alması dileğiyle! 

Esra, Good People of Vitruta’ya hoş geldin! İlk sorumuz hep aynı: Esra Beşe kimdir? Nasıl başladı, nasıl devam ediyor, neler yapıyor?


Hoş buldum! Öncelikle bu ailenin bir parçası olduğum için çok mutluyum. İzmir’de doğdum, büyüdüm; 2012 yılında üniversite için İstanbul’a taşındım. O zamandan beri İstanbul’la sevgi-nefret ilişkisi yaşıyorum.

Yemek yemeyi ve yedirmeyi seven bir aşçıyım. Üniversiteden sonra olmak istediğim yerin mutfak olduğuna karar verdim. MSA’da aldığım eğitim sonrası başarılı şeflerin yanında piştim. En son TURK Fatih Tutak’ta geçirdiğim iki sene benim için en güzel eğitimdi.


Şimdilerde ise kalabalık sofralar kurup, keyifli sohbetler ve kahkahalar eşliğinde misafirlerin yemeklerimi deneyimlediği, içten ve samimi akşamlar düzenlemek istiyorum. 

Okuduğun bölümden mutfağa geçişin nasıl oldu? Ne seni bu alana yönlendirdi?


Mutfağa ilgim hep vardı. Lisede kendime “Sen kararsız bi ergensin, daha ne yapacağını bilmiyorsun!” derken “Ben bi üniversitede garanti bir bölüm okuyayım, sonra da mutfak eğimi alırım.” diyerek yola çıkmıştım, öyle de oldu. Üniversitedeki son sınavdan 10 gün sonra MSA kayıtları başlamıştı ve ben ilk gün kaydımı yaptırmıştım. :)


Yemek yaparken nelerden ilham alırsın peki? En çok hangi mutfakları denemek hoşuna gider?


Pazarlardan! Gezmekten büyük keyif aldığım ilham kaynağım olan yerler kesinlikle semt pazarları. Tezgah tezgah gezerken teyze ve amcalarla aramızdaki sohbetler, ürünleri kullanma ya da saklama şekilleri ile ilgili yaptığımız paylaşımlarla kesinlikle iyi bir alışveriş yapıyoruz karşılıklı.


Denemeyi sevdiğim net bir mutfak yok, daha çok denemeyi ve kullanmayı sevdiğim mutfak teknikleri var. Burada yetişen ürünleri Asya mutfak teknikleri kullanarak işlemeyi seviyorum. 

İzmirli olmanın işine olan etkisi nasıl oldu? Muhakkak etkilemiştir sanki o zengin Ege mutfağı kendi reçetelerini ve yemeklere dokunuşunu.


İzmirli olmamın kendi tarzımı geliştirmeme çok etkisi oldu. Daha samimi sofralar ve yemekler yaratmayı seviyorum. Daha çok Ege ürünleri ile, öğrendiğim ve uygulamayı sevdiğim teknikleri kullanarak anam babam usulünden çok uzaklaşmadan yemekler yapıyorum.


Peki İzmir’e gidince oraya ait lokal lezzetleri denemeyi çok seven biri olarak senden İzmir’de bir gün geçireceksem hangi yerleri ve yemekleri önerirdin?


Aslında İzmir’den çok uzaklaştım. Gittiğimde yeni yerler deneyecek çok vakit bulamasam da birkaç yer var uğramadan dönmediğim. Çeşme’de Dost Pide, Doruk Döner, Kumrucu Hüseyin ve en iyi söğüş Söğüşçüm. İzmir’de Kokoreççi Akın, Balmumu Lokanta, Kemeraltı’nda Antalya Börekçisi, Doyuran Manisa Kebap ve tabii ki Havra sokağından geçerken Beşe Helva’ya uğramadan dönmüyoruz. :) 

İstanbul’da en beğendiğin restoranları da bizimle paylaşmak ister misin?


Bu soruyu cevapladıktan sonra kesin unuttuğum ve unuttuğuma üzüleceğim yerler aklıma gelecek ama ilk aklıma gelen tabii TURK Fatih Tutak. Sonra Yeni Lokanta ve oranın mantısı diye bi’ gerçek var. Aheste’nin yemekleri ve servisi, Basta Neo-Bistro, Asmalı Cavit, Giritli, Beyti… Beyti her aklıma geldiğinde ağzım sulanır. Fatih taraflarına gidersek Dönerci Şahin Usta, Pak Pide, Öz Kilis, Köfteci Yaşar ve son olarak da canım arkadaşlarımın pop-up yemekler düzenlediği Season Seven’ı takip ediyorum, neredeler ise oraya gidiyorum. 

Ve son soru bizimle alakalı. Vitruta’da en çok beğendiğin markalar hangileri?


Vitruta’dan aldığım Vans ve Converse’lerimi ayağımdan çıkarmam. Dickies, Muni Bum Bag ve Lar Studio da Vitruta’da bulunan markalardan en beğendiklerim arasında. 


Esra Beşe'nin çekimde kullandığı ve seçtiği ürünler için buraya tıklayabilirsiniz.