Good People of Vitruta

Güneş Özgeç

Good People of Vitruta'nın yeni üyesi Güneş Özgeç! Güneş'i geçtiğimiz yaza kadar uzaktan seviyorduk fakat geçen yaz Giritli'de gerçekleştirilen Paradiso Fest'te tanışıp sohbet etme şansımız olmuştu. Daha sonra ortak arkadaşımız bir başka Good People üyesi Melis Güven'in de sayesinde görüşmeye devam ettik, hatta Good People'ın Tavern'deki yılbaşı buluşmasına da katıldı. Sonunda ortak bir gün bulup Pera'da buluştuk ve hem çok güzel bir çekim gerçekleştirdik hem de Pera'da keyifli bir Cuma öğleden sonra geçirip sohbet ettik. Sizler de okurken aynı keyfi alırsınız umarım!

Güneş Good People'a hoş geldin! Önce klasik soruyla başlayalım: Güneş Özgeç kimdir? Nasıl başladı, nasıl devam ediyor, neler yapıyor?


Hoş buldum! Sanat ve doğayı seven, alanı müzik olan biriyim. Başlangıçtan beri böyleydim ben ve daha çok kendi kendine oynayan bir çocuktum; resim, uydurma dillerde şarkı, dergi çıkarma, oyun yazıp sergileme gibi işlerle uğraşıyordum. İlkokuldan sonra konservatuvara girince işler ciddiye bindi, bu ciddiyet bana iyi gelmedi, oldukça zorlandım ama idare ettim işte ve bugünkü ben oldum.


Klasik müzik dünyasında da bulundum; ders de verdim. Etkinliklerde, açılışlarda da çaldım, senfoni orkestrasında da… Eş zamanlı olarak küçükken başladığım seslendirme yapmayı da hep sürdürdüm ve müzisyenlikle seslendirmeyi birleştirdiğim, orijinal çizgi filmlerin şarkılarını Türkçe’ye uyarlama (adaptasyon) ve o şarkıları söyleme/söyletme işine de hala devam ediyorum.


Aslında besteci olmak istiyordum ve hep içimdeki bu istekle sürüklenirken karşıma yerli animasyonlar çıktı ve bana müzik prodüksiyon yapıyor musun dediklerinde ‘’Tabii ki!’’ dedim ve acil olarak Ableton öğrenip bodoslama bu işe daldım. Bütün bunların yanında, aslında bu yaptıklarımın hepsinden öğrendiklerimle şarkılarımı yazıp düzenlemek, kendimi tam ortaya koyduğum, en çok özgürleşebildiğim, dahasını zorladığım ve hayallerimi kaplayan amacım oldu.
Ve buna bağlı olarak gelişen başka arkadaşlarıma da prodüksiyon yapma işi….

Neler ilham verir şarkılarını yazarken, müziğini yaparken?


Bugün buraya gelmek bana çok ilham verdi mesela; hayat akışında kendi rutinlerine çok bağlı biriyim ve bazen yaşam tekdüze bir hale gelebiliyor. Bugün bu lodoslu havada deli gibi sallanan vapurda kahvemi içerek geldiğim Vitruta’da birbirinden güzel giysileri denemek, pozlar vermek, bu soruları yanıtlamak ve üstüne sevdiklerimle şarap içip gülmek… Bu gündüz hoşluğu/sarhoşluğu bana çok ilham verdi, teşekkür ederim.

Yakın zamanda duyuracağın yeni bir single var mı peki? Biz de Vitruta aracılığıyla duyurmuş olalım. :)


7 Nisan’da ‘’Toksik” isimli, adı üzerinde bir toksik aşk hikayesi geliyor. Bu şarkımın da söz, beste, aranje ve prodüksiyonu bana ait. Bir şarkıyı baştan sona oluşturmak çok hoşuma gidiyor ama süreç çok sancılı olabiliyor. Kan, ter, gözyaşı derken feraha ulaşınca gevşeme ve tatmin olma, ardından yeniden başlayan döngü…

Güneş'in bir günü nasıl geçer peki?


Konser, röportaj vs gibi dışarda bir işim yoksa genelde evdeyim ve hep de yapacak bir işim var; ya başkalarına yaptığım müzikler ya da kendime yaptıklarım, yapacaklarım. Bilgisayar başında ve enstrumanlarımla çalışmalar, oyunlar, çiçekler, kediler, sosyalleşme istediğimde dostlarımla birer kahve, eve dönüş, dizi/film ve kapanış.


İstanbul'da en çok nerelerde zaman geçirmeyi, hangi mekanlara gitmeyi seviyorsun?


İstanbul’u çok seviyorum bir kere; sahilde yürümek, vapura binmek, eski İstanbul’da gezmek çok sevdiğim şeyler. Ama günlük yaşamımda mahallemde en sevdiğim ve müdavimi olduğum yer Dün, akşamları Bina.

Son zamanlarda en çok neler izleyip, okuyup, dinliyorsun?


Kelsey Lu’nun Blood albümü karşıma çıktı ve birkaç şarkıyı çok beğendim, albümü döndürüyorum. Kendisi de benim gibi yaylı saz çalıyormuş, kan çekti belki de. Dün akşam Mubi’de Aftersun izledim. Bugün bir arkadaşım bana Tamaki’lerden ‘’Özel Bir Yaz’’ı armağan etti, onu okuyacağım.


Vitruta'da en sevdiğin 3 markayı sorarak kapatıyoruz o zaman.


Çekimlerde de giydiğim Rains, American Vintage ve sürdürülebilir ürünleriyle yaklaşımı bana çok uyan VEJA.


Stylingini Melis Güven'in yaptığı ve Güneş Özgeç'in çekimde kullandığı ve seçtiği ürünler için buraya tıklayabilirsiniz.