Lian Penso Benbasat

Lian Penso Benbasat - vitruta

Good People of Vitruta üyelerinden Lian Penso Benbasat, kendisine yönlendirdiğimiz yedi soruyu cevapladı.

Lian Penso Vitruta Mag

Biraz kendinden bahsedebilir misin?

1988 yılbaşı sabahı İstanbul’da doğdum, yazları Burgazada’da büyüdüm. Bu sebeple yaz ayları benim için hep özeldir. Gezmeyi, keşfetmeyi, her gün farklı bir sokak seçip yürümeyi, yeni lezzetler denemeyi çok seviyorum. Liseyi Üsküdar Amerikan Lisesi’nde okuduktan sonra Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldum. Ardından Roma’da pazarlama ve etkinlik üzerine kısa bir eğitim aldıktan sonra iş hayatına başladım. Önce Lidyana.com’da ardından yaklaşık 4 yıl Doğuş Yayın Grubu dergileri özel projeler ekibinde çalıştım.  Bu süreçte Vogue, GQ, Glamour, Condé Nast Traveller, National Geographic gibi birbirinden özel dergilerde yaratıcı proje ve işbirlikleri geliştirme fırsatım oldu ve kozmetiğe olan ilgimle Miss Vogue Türkiye’de güzellik editörlüğü yaptım. Doğuş’un ardından kariyerime L’appart PR’da devam ederek marka iletişimini de tecrübeleme fırsatı buldum. Aynı zamanda bir güzellik gazetesi olan Güzellik Yayında’da kozmetik yazılarıma devam ediyorum. Bir kültür sanat platformu olan dadanizm.com’da ise yaklaşık 2 senedir yeme içme üzerine yazıyorum. 2019 yılında yemekten aldığım keyfi keşfettiğimde kendime bir “nefes” olarak yeme içme ile ilgili tüm konularda paylaşım yapmak üzere @bukizhepac Instagram hesabını açtım.  Şimdi de yeni projemin peşinde geleneksel büyükanne mutfaklarına giriyor, onların pratik, gençlerin de yapabileceği tarif videolarını çekiyorum. He bir de unutmadan kahve dükkanımız Coffee Department’ın tüm etkinlikleri ve iletişim faaliyetlerini yürütüyorum. Sanırım aynı anda birkaç şeyi birden yapmak benim için en keyiflisi!

Lian Penso Vitruta Mag 2

Senin için İstanbul’da keyifli bir gün nedir? Neler yaparsın?

Adada büyüyen biri olarak, İstanbul’un keyfi bence güne, güneşli bir havada deniz kenarında bir yürüyüşle başlamak tabii. Ardından güzel bir menemen, taze ekmek ve çay bana yeter. Özellikle İstanbul’un Pazar günlerini çok severim. Bir de kendimi her zaman seyahate çıkmış gibi hissettiğim Balat’ta kahve içmek, ordaki Kastamonu pazarından haftalık meyve sebze alışverişi yapmak günüme keyif katar.

Peki biraz dışarı çıkarsak, senin için ideal bir tatil nedir? Bugüne kadar gördüğün, en beğendiğin yerler neresi, buralardan bize verebileceğin bir tavsiye var mı?

Benim için ideal bir tatil gerçekten bilmediğim bir kültürün içine, sokaklarına dalarak kaybolarak oluyor. Lokal yemeklerin ve iyi kahvenin peşinde bir rota çıkarıyorum genelde. Uzakdoğu kültürüne çok meraklıyım. Başta Japonya- Kyoto ve Tokyo sanırım beni en çok etkileyen şehirlerin başında geliyor ardından Tayland’da Chiang Mai ve klasik olacak ama Roma ve etrafı.

Japon kültürü gerçekten çok farklı. Yolunuz düşerse mutlaka 1 gece bile olsa Ryokan’da (Japon stili yer yataklı otel) kalmanızı öneririm. Tayland’da ise daha önce yediklerinizi unutun ve gerçek sokak yemeği nedir onu keşfedin. Roma’ya gelirsek bence gerçek bir açık hava müzesi; bir de çok yakınında bulunan sönmüş bir volkanik dağ olan Civita di Bagnoregio kesinlikle görmeye değer. Volkanik olduğundan kasabanın yavaş yavaş döküldüğü, 50 sene sonra da yok olacağı söyleniyor. Sanırım yediğim en iyi makarnayı orada yedim.

Lian Penso Vitruta Mag 3

Peki bu tatilin için valizini hazırlarken olmazsa olmazın nedir? Yanına neler alırsın?

Benim yaklaşık 7 senedir kullandığım turuncu renkli bir Kanken Mini’m var. Her seyahatimde benimle. Yeme içmeyi çok sevdiğimden ve bazen abarttığımdan valizime mutlaka mide ilacı alırım. Bir de uçakta okumak için ince bir kitap.

Lian Penso Vitruta Mag 4

Son dönemlerde seni etkileyen kitap/müzik/film tavsiyelerin var mı?

Kitap olarak Mark Wolynn’in yazdığı, kalıtsal aile tramvalarıyla ilgili psikoloji kitabı Seninle Başlamadı gerçekten etkileyiciydi. Film ise Hindistan’da yaşayan bir baba ve kızın hikayesi olan Dangal’ı tavsiye ederim.

Bu aralar hepimizin hayatında yer alan platformlar var bir de; Netflix, Youtube, sesli kitaplar, podcast uygulamaları… Bunlardan hangileri ne ölçüde hayatının içinde? Bizle belki favori kanallarını, podcast serilerini ya da en sevdiğin dizileri-belgeselleri paylaşmak istersin?

Netflix sanırım hayatımın çok büyük bir bölümünü kaplıyor! Özellikle yemek belgeselleri, yarışmalarını çok seviyorum. Somebody Feed Phil en sevdiğim program, Working Moms son zamanlarda izlediğim en eğlenceli dizilerden biri. Explained ise favori belgeselim özellikle beyin bölümü çok ilginçti. Podcast sürekli dinlemesem de biraz daha spiritüel konulara dokunan Seda Talks’u dinlemeyi çok seviyorum.