Sürdürülebilir Markaların Az Bilinen Hikayeleri

Sürdürülebilir Markaların Az Bilinen Hikayeleri - vitruta

Özellikle üretim süreçlerinde sürdürülebilirlik akımını benimseyerek doğa dostu ürünler tasarlayan yerli yabancı bir çok yenilikçi markamızın, bilinmeyen ya da az bilinen hikayelerine gelin hep birlikte göz atalım.

Fjallraven Re-Kanken

Sadeliğin ve geri dönüşümün temsilcisi: Fjällräven Re-Kånken

Fjällräven’in özel serisinde bulunan her bir Re-Kånken modeli, geri dönüştürülmüş 11 pet şişenin bir araya gelmesinden oluşuyor. Re-Kånken’in Kånken Classic modellerinin mini boyları ise 7 adet plastik şişenin geri dönüştürülmesi ile hayat buluyor. Su, kimyasal ve enerji tasarrufu sağlayan Spindye tekniğiyle yaratılan Re-Kånken, kimyasal kullanımını en aza indirgeyen ipliklerle üretiliyor.

Fjallraven Re-Kanken

 

Zamansız Tasarım ve Organik Üretim: Colorful Standard

Genetiğiyle oynanmamış tohumlardan elde edilen %100 organik pamuktan üretilen zamansız tasarımlarıyla dikkat çeken Colorful Standard, dünyanın en etik markaları arasında yer alıyor. Sezon trendlerinin dışında kalan koleksiyon, renkli tasarımlarıyla da günlük yaşamınızda kullanabileceğiniz kilit parçaları bir araya getiriyor. Aynı zamanda, Avrupa yönergelerine göre en iyi uygulamalı üretim ve çalışma ortamına sahip olan Colorful Standard, satışlarından elde ettiği gelirin %5’ini de yardım kuruluşlarına bağışlıyor.

Colorful Standard Vitruta Mag

 

Doğadan ilhamla: Máh-Roc

Göçebe toplumların hayatlarından esinlenenen pratik ve hafif tasarımlara sahip Máh-Roc, adını Baloch dilindeki ay ve güneşten alıyor. Her bir çanta Afgan topraklarında göçebe olarak yaşamış ve gizemli bir hikayeye sahip olan Baloch topluluğundan esinlenerek tasarlanıyor. Máh-Roc, Balat’ta bulunan atölyesinde, farklı ülke ve kültürlerden toplanan atık kumaşlarla çantalarını tasarlıyor. Böylece “var olanı değiştirerek yeniden hayat verme” felsefesiyle ilham kaynağı oluyor.

Mah-roc Vitruta Mag

 

Doğa dostu: Dedicated

Stockholm sokaklarında doğan Dedicated, kısa sürede İsveç’in en çok sevilen markalarından biri haline geldi. Tasarımdaki eşsizlik ve dinamizminin yanı sıra Dedicated’ı farklı kılan etken ürünlerinin %100 organik pamuktan üretilmesi ve dünyada oldukça az markanın sahip olduğu Fair Trade sertifikasına sahip olması.

Dedicated Vitruta Mag

 

Rafine çizgiler: Çuval

Yerel zanaatkarlığı ön plana çıkartan, heyecan verici ve rafine ürünleriyle karşımıza çıkan Çuval markası koleksiyonunda çuval, kanvas, keten, dış mekan tekstili ile Türkiye’de işlenmiş vejetal deri kullanıyor. Çağdaş bir aksesuar markası olan Çuval, adını insanlığın taşımak için geliştirdiği ilk kültürel araçlardan biri olan çuvaldan alıyor.

Çuval Vitruta Mag

 

Giyimde aktivist dokunuşlar: Reflect

Her koleksiyonlarında sosyal meselelere değinerek tasarımlarına hayat veren Reflect, ilk koleksiyonunda “Eğitimde fırsat eşitsizliği” temasına odaklanıyor. Tasarımların güçlü bir bir iletişim aracı olduğuna inan Reflect markası sadece geri dönüştürülebilir/sürdürülebilir malzemeler kullanarak yalın ve özgün tasarımlar sunuyor. Ürünlere ekledikleri QR kod ile, her bir tasarımın yolcuğunu tüm şeffaflığıyla keşfetmemize yardımcı oluyor.

Reflect Vitruta Mag

 

Faslı Kadınların Yolculuğu: American Vintage

İlhamını sokakların sade yaşamından alan American Vintage, her parça ile kombinleyebileceğiniz tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Sürdürülebilir marka hareketiyle Fas’ta bir kadın koorperatifiyle çalışmaya başlayan American Vintage, eski ve artık parçalarla kilim tasarımları üzerinde uzun süredir çalışıyor. Hem geri dönüşüme hem de kadın istihdamına önemli katkılar sağlayan marka, kendine has, etnik ve yaratıcı çizgilerle dikkat çekiyor.

American Vintage Vitruta Mag

 

Tek kullanımlık plastiği azaltan: SuCo

“Sıfır atık yaşam” ve “tek kullanımlık plastik atığı azaltma” hedefi ile özenle seçilen ve üretilen mataralar. Kullanıcıların günlük hayatının bir parçası olarak konumlandırılan SuCo ürünlerinin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak amacıyla, her koleksiyon farklı hedef kitlelere hitap edecek yeni tasarım ve ürünlerle destekleniyor. Marka aynı zamanda ‘Doğaya Saygı Projesi’  kapsamında da aynı özveri ve vizyonunu aşılamak adına zaman zaman farklı markalar ile de işbirlikleri yapmakta.

SuCo Vitruta Mag

 

Okyanus Atıklarından Üretilen: Maliluha

Maliluha Swimwear olarak sürdürülebilir teknik kumaşlarımızda kullandığımız dönüştürülmüş nylon ECONYL “R” sayesinde çevre problemlerini moda çözümlerine çeviriyoruz. Ürünlerimiz çok yönlü, ekstra dayanıklı, ince, elegant, esnek, yumuşak ve nefes alabilen kumaşları sayesinde vücudu sararak muhteşem konfor sağlamaktadır. Yenilikçi üretim teknolojisi sayesinde ürünler klorine, güneş krem ve yağlarına karşı iki kat daha dayanıklıdır.

Maliluha Vitruta Mag