Danimarkalı RAINS’in Hikayesi

Rains son yılların en popüler markalarından biri. İlk olarak çok sade yağmurluk modelleriyle ortaya çıkan bu Danimarkalı marka yıllar geçtikçe girdiği yepyeni kategorilerle artık yağmurluk markası olmanın ötesinde, yükselişte bir moda markası. Rains sırt çantaları, Rains aksesuarlar, Rains şapkalar, Rains cüzdanlar, Rains montlar derken tam teşekküllü bir markadan bahsediyoruz artık. Peki bu markanın hikayesi nedir? Size tüm hikayeyi ve markanın öne çıkanlarını anlatalım istedik.

ÅRHUS


Rains 2012'de hayata geçen bir marka. Tahmin edilenin aksine Kopenhag merkezli değil, Århus merkezli bir marka. Århus ise Kopenhag'a trenle 2 saat mesafede, 200bin nüfuslu, inanılmaz kompakt ve çok güzel bir şehir. O şehirden çıkan tek moda markası Rains değil tabii ki, güzel giyinmeyi, güzel yemeyi ve güzel içmeyi seven insanlardan oluşan Århus söz konusu moda sektörü olunca Kopenhag'a kök söktürüyor.

TEKO DESIGN SCHOOL


Markayı iki arkadaş kuruyor; Daniel Brix Hesselager ve Philip Lotko. İki arkadaş birbirleriyle Danimarka'daki TEKO Design School'da tanışıyorlar ve yıllar geçtikçe ortak tutkuları olan marka yaratma hedefine doğru birlikte yol almaya başlıyorlar.

YAĞMUR


"İsmi neden Rains?" sorusuna "Çünkü ilk ürünleri yağmurluk" diye cevap vermekten öte şunu belirtmek lazım, Danimarka'da bir senenin yaklaşık 200 günü yağmurlu. Sonbahar ya da kış mevsiminde olmaya da gerek yok; her mevsim, her gün yağmur riski taşıyor ve bu da yağmura karşı hazırlıklı olma zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Peki fonksiyonel ürünler dışında tasarım olarak da sizi şık gösterecek bir marka var mı diye inceleyince Rains öncesinde karşımıza ya outdoor ürünleri ya da şemsiyeler çıkıyor. İşte Rains de tam bu noktada hayata geçiyor; su geçirmeyen ve sizi yağmurdan koruyan yağmurluk kumaşını markanın DNA'sında tutarak geliştirilen bir moda markası.

YAĞMURLUK VE ÖTESİ


Rains'i gerek kurucuları gerek şu anki tasarım ekibi gerekse biz Rains fanları çok benzer kelimelerle tanımlıyor: sade çizgiler, minimal siluet, eforsuz şıklık, zamansız tasarım gibi. Bu tanımlar da aslında markayı yağmurluğun ötesine geçmeye zorluyor çünkü bu şekilde tanımlanan bir markanın sadece yağmurlukta takılıp kalmasını ne markanın müşterileri ne de markanın kurucuları istiyor. Diğer kategorilere açılan yolculuk da buradan başlıyor. Önce yağmurlukta kullandıkları renkleri yine kauçuk dokusuyla sırt çantalarına uyguluyorlar ve bir anda tüm Kopenhag sokaklarında gezen bisikletlilerin sırtında yer buluyorlar. Başarılı giden sırt çantalarının zamanla hem tasarımları çeşitleniyor hem de totebag serisi üretiliyor. Hemen ardından kozmetik çantaları, seyahat çantaları, spor çantaları derken cüzdana, kartlığa hatta şapkaya kadar genişliyor aksesuar kategorisi. Bir taraftan da yağmurluklar çeşitlenip yirmiye yakın farklı modelde onlarca renkte çok geniş bir seleksiyon sunulmaya başlanıyor. 2019 kışından itibaren de puffer montları, parkaları ile sadece yağmur değil soğuktan da koruyarak sizi şık tutan bir marka haline geliyor Rains. 

AVRUPA ASYA AMERİKA AVUSTRALYA


İskandinavya'da başlayan Rains çılgınlığı tek macerasını ürün portföyünü geliştirme tarafında yaşamıyor tabii ki. Pek çok ülkeye ulaşmaya, farklı kıtalarda giyilmeye ve bu şehirlerde mağazalar açmaya başlıyor Rains. Bugün Paris'tan Melbourne'e, Şangay'dan Londra'ya, New York'tan Amsterdam'a tüm dünyada 30'a yakın Rains mağazası var. Kendi mağazalarının yanında her ülkeye giren, Türkiye'de de çok sevilen ve en çok çeşidini Vitruta'da bulunduran Rains yakında dünyanın hiç yağış almayan ülkelerine bile girerse asla şaşırmayacağız çünkü o kadar güzel ürünler var ki; o güzel tasarımlı çantalar, şapkalar yağmurdan bağımsızlığını ilan edecek neredeyse!

PERNILLE TEISBAEK


Daha önce Rains'i olmayanlar markayı inceleyince şu soruyu çok soruyor: "Ya ben bu markayı nerede görmüştüm, biliyorum aslında!" Evet bu soruyu soranlar genelde Rains'i Avrupa'nın en beğenilen ve İskandinav modası denince akla ilk gelen influencerlardan Pernille Teisbaek'in paylaşımlarından biliyorlar markayı. Çünkü Pernille gerçekten çokça Rains paylaşıyor ve bunun tek sebebi markanın artık çok ünlü olması ya da Danimarkalı olması değil; aynı zamanda markanın kurucularından Philip Lotko'yla evli olması. Kocasının markasına küçük de olsa jest yapıyor olması ihtimali güçlü. Bu sayede Rains'i nasıl kombinleyebileceğimiz için de Pernille Teisbaek gibi bir rehberin bize her hafta küçük ipucu niteliğinde paylaşımlar yapması büyük şans!