FREITAG'ın Hikayesi

1993 yılında grafik tasarımcılar Markus ve Daniel Freitag, yaratıcı işlerini taşımak için işlevsel, su geçirmez ve dayanıklı bir çanta arıyorlardı. Dairelerinin önündeki Zürih transit kavşağında geçen renkli ağır trafikten ilham alarak, kullanılmış tır brandalarından, atılmış bisiklet iç lastiklerinden ve otomobil emniyet kemerlerinden bir omuz çantası geliştirdiler. İlk FREITAG çantaları böylece paylaşımlı dairelerinin oturma odasında şekil buldu - her biri geri dönüştürülmüş, her biri eşsiz.

Bu yenilikleriyle şirket, çanta yapım dünyasında kendi kendini bilmeden bir deprem etkisi yarattı. Bu sarsıntıları o zamandan beri Zürih'te, Avrupa şehirlerinde ve Asya'ya kadar yayıldı, FREITAG'ı şehirli, bisiklet süren bireylerin gayri resmi donanımcısı haline getirdi. İlk F13 TOP CAT mesaj çantası zamanla akıllı telefon ve laptop kılıflarından sırt çantalarına, el çantalarından alışveriş çantalarına ve seyahat çantalarına kadar tüm taşıma ihtiyaçları için 50'den fazla farklı model serisine ilham verdi. Bazı modellerde ise atılmış kamyon brandaları, %100 geri dönüştürülmüş PET şişelerden yapılmış tekstiller veya B sınıfı hava yastığı malzemeleri gibi diğer kaynak tasarrufu sağlayan malzemelerle birleştiriliyor.

Bugün ürünler 29 FREITAG mağazasında ve dünya çapında 300'den fazla bayide bulunmaktadır. FREITAG Online Mağazası'nda ise 4000'den fazla eşsiz ürün seçeneği bulunmaktadır. FREITAG, 2011 yılından beri Zürih Oerlikon'daki Noerd tesislerinde evindedir. Burası kamyon brandalarının büyük bir kısmının sökülüp, yıkanıp ve boyutlandırıldığı yerdir.

2014 yılında şirket, kendilerine oynayacak yeni bir ham madde buldu: F-ABRIC. Tamamen kompostlanabilir, dayanıklı tekstiller olan F-ABRIC, merkez ofisinin 2500 kilometrelik yarıçapı içinde minimum kaynak kullanılarak bast elyaf tabanlı olarak geliştirilmiştir. F-ABRIC böylece FREITAG felsefesine tamamen uygundur: Döngüler içinde düşünüyor ve hareket ediyoruz.

FREITAG, sadece döngüsel ekonomiye bağlı kalmakla kalmamış, aynı zamanda dairesel bir yapılanmaya sahiptir: 2016 yılında hala Freitag kardeşlerin sahibi olduğu şirket, klasik hiyerarşik yapıyı terk edip kendini yönetim üzerine kurulu Holakrasi adlı bir organizasyon biçimine geçmiştir.