Karşınızda Tree-Kånken!

Kånken çantalar için kullanılan kumaşlardaki çeşitlilik her geçen gün artıyor. Şimdi ise karşımızda pek sık rastlanmayan bir kumaş cinsi var: Çam dokuma kumaş. Fjällräven tasarımcılarının “Pine Weave” olarak tanımladığı kumaş gerçekten isminden hissedildiği gibi tamamen doğal materyallerle elde edilen bir kumaş.

Fjällräven tasarım ekibi esasen bu kumaşla birlikte fosil bazlı olmayan kumaş alternatifleri için bir keşif yapmış da diyebiliriz. Fjällräven markasının ana vatanı İsveç, doğum yeri ise İsveç’in kuzeyindeki Örnsköldsvik. –evet, marka ismine yakışır bir kuruluş yeri- İşte Örnsköldsvik’te İsveç devleti kontrolünde sertifikalandırılarak doğada yaşayamayacak halde olan ağaçların sürdürülebilirlik inovasyonlarına ayrılması ile birlikte Fjällräven ekibi “Biz bu işi yaparız” deyip kolları sıvamış. Sonuç olarak da ortaya sürdürülebilir metotlarla elde edilmiş, fosil bazlı olmayan, harika bir kumaş türü çıkmış.


Elde edilen bu kumaş daha sonra waxlanarak sağlamlaştırılmış. Kånken-Tree’yi incelediğinizde gördüğünüz hafif dalgalar ve o vintage görünüm de bu işlemden kaynaklı.

Materyaldeki farklılığı Kånken’in sadelik ve fonksiyonellik prensipleri ışığında minik birkaç ekleme-çıkarmayla tasarıma da taşımaş Fjällräven ekibi, ortaya da resmen kendine has kimliğiyle yeni bir Kånken çıkmış.


Tree-Kånken’in tek farklılığı kumaşı değil. Kånken’in klasik modellerinde alışkın olduğumuzun aksine düz ve cepsiz bir ön yüze sahip. Bunun yanında yine kumaş üzerindeki reflektif logo da bu ürüne kendine has bir kimlik kazandırıyor. 

Göze ilk çarpan küçük minik bantlar –biz diyelim bant, siz deyin bağcık, halka ya da kulp- ise tam bir İskandinav fonksiyonalitesinin sonucu. Neden mi? Aşağıdaki fotoğraflara baktığınızda doğada Tree-Kånken’i o bantları sayesinde ne kadar farklı amaçlarla kullanabileceğinizi görünce siz de şaşıracaksınız! 

Ama sadece bu kullanım opsiyonlarına şaşırmakla kalmayacaksınız çünkü bizi en heyecanlandıran tasarım detayı şu ki Fjällräven markası 1978’de bu çantaları ilk olarak bu bantlarla tasarlayıp ilk üretimin ardından bildiğimiz cepli klasik Kånken’e tasarımına dönmüş. Yani aslında Kånken’i en yeni tasarımıyla ve çok büyük yeniliklerle karşımıza çıkan Tree-Kånken tasarım ilhamını tam 43 sene önceki ilk tasarımından alıyor.

Bu arada bir minik hatırlatma daha: Tree-Kånken’deki renklerin hepsi sadece bu modele özel. Diğer Kånken modellerinde aynı renkler bulunmuyor. Ürünleri şimdi incele:

tree-kanken-charcaol-grey

Tree-Kånken

Charcoal Grey

tree-kanken-maple-yellow

Tree-Kånken

Maple Yellow

tree-kanken-lichen-green

Tree-Kånken

Lichen Green

tree-kanken-new-moon-blue

Tree-Kånken

New Moon Blue