"vitruta for good, hem işbirliği ve kültürel hareketi hem de döngüsel uygulamaları odak noktasına alan bir platform.
Bu vizyona en güzel ve güncel örnek, bir genç tasarımcı kolektifi olan underdogs of istanbul ile vitruta’nın buluştuğu atölye ve sergi olarak tanımlayabileceğimiz Re-Making of Fashion oldu.
vitruta space’i bir tekstil atölyesine dönüştürdüğümüz ve 6 gün boyunca canlı tasarım ve üretim yaptığımız bu ilginç deneyimde, geleceğin moda tasarımcılarını destekleyip onlarla beraber yeni olasılıkları öğrenirken yepyeni ilhamları da kitlelerle paylaşma şansımız oldu."
— Sinem Çelik
“underdogs of istanbul olarak vitruta ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, hem yaratıcı hem de sürdürülebilir moda açısından benim için oldukça ilham vericiydi. vitruta’nın bize sağladığı leftover ürünleri dönüştürmek, sıradan formların ötesine geçerek yeni ve özgün tasarımlar yaratma fırsatı sundu.
Süreç başlamadan önce tabii ki eskizler ve kafamızda bazı planlar vardı ama canlı ileri dönüşüm etkinliği sırasında, anlık müdahalelerle ve doğaçlama kararlarla ürünleri yeniden tasarlamak, tasarım sürecine farklı bir heyecan kattı. Çıktılar, yolda değişen ve gelişen ürünler oldu çünkü ürünü parçaladıktan sonra ancak malzemenin sana sunduğu imkanları görebiliyorsunuz.
O sebeple, bu deneyim aslında bilinmeyen bir şeyi tekrar keşfediyormuş gibi bir his veriyor insana. Eskiye atfedilen değer ve sürdürülebilirliği estetikle buluşturmak beni etkileyen en önemli noktalardan biriydi. Davetlilerin ürünlerimize gösterdiği ilgi ve beğeni, doğru yolda olduğumuzu hissettirdi ve bu tür projelerin gelecekte daha fazla yaygınlaşmasını diledim. Bu süreç, benim için hem bir tasarımcı olarak sınırlarımı zorlayan, özgür hissettiren hem de sürdürülebilir moda adına sorumluluk aldığım bir deneyim oldu.”
— İrem