Yeniden Hayal Etmek

Atığa dönüşmesi yerine eskiyen bir gömleğinizin halıya, aşınmış bir jeaniniz koltuğa veya artık giymediğiniz montunuzun kamp sandalyesine dönüşmesi sizi de mutlu etmez miydi? Sürdürülebilirliğe ileri dönüşüm bakış açısıyla yaklaşarak eski giysilere tekrar hayat kazandıran 3 yaratıcı iş birliğini derledik.

1) Eton x Sëbou

İsveçli erkek gömlek markası Eton ve İskandinav-Faslı tekstil şirketi Sëbou, el yapımı kilimlerden oluşan sınırlı sayıda üründen oluşan Eton x Sëbou koleksiyonunu oluşturdu. Tekstil üretiminin yaygın bir yan ürünü olan artık kumaşlar ile yapılan ve elle düğümlenen bu kilimler 1.000'den fazla renk ve desen kombinasyonundan oluşuyor. Sëbou kreatif direktörü Omar Marhri, “Odak noktamız her zaman geri dönüştürülmüş malzemelerden türünün tek örneği, zamansız parçalar yapmak olmuştur” diyerek bu konudaki hassasiyetini belirtiyor.

2) Mud Jeans x IKEA


Mud Jeans x IKEA iş birliği, IKEA'nın ikonik KLIPPAN kanepelerine eski kotlardan gelen organik pamuk ve tüketici sonrası geri dönüştürülmüş pamuğun bir kombinasyonuyla yeniden hayat verdi. Her yeni KLIPPAN kılıfı, iki çift yıpranmış kot pantolona eşdeğer %40 tüketici sonrası geri dönüştürülmüş denim ve %60 sertifikalı organik pamuk içeriyor. Her bir kılıf 27.000 litre su tasarrufu sağlıyor ve karbon ayak izini yüzde 67 oranında azaltıyor. Fabrika, suyun %95'ini geri dönüştürüyor ve süreç boyunca toksik kimyasallar kullanmıyor.

3) The ReBorn Project / Younghyun Kim and Dasom Lee


Koreli tasarımcılar Younghyun Kim ve Dasom Lee tarafından tasarlanan ileri dönüşüm mobilyalar sürdürülebilirliğe dair umutları yeşertiyor. İkili, ReBorn projesi kapsamında atılan giysilerden yapılmış koltukları ve sırtlıkları olan bir dizi kavramsal metal sandalye oluşturuyor. Tüketici atık akışlarını ele almak için basit, el yapımı teknikler uyguluyor. Tasarım ikilisi, Reborn Projesi'nin giysi atıklarının çevresel etkisini ve giysi artıklarının yeni ürünler oluşturmak için dönüştürülebileceği yenilikçi yolları vurgulamasını istiyor.