Dünya Çevre Günü: İklim Hareketinin 50 Yılı

Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi çevreye dair sorunlar resmi olarak ilk kez BM tarafından 1972 yılında Stockholm Konferansı’nda ele alınmıştı. Bu konferansta 5 Haziran’ın her yıl ‘Dünya Çevre Günü’ olarak kutlanmasına karar verildi. Neredeyse 50 yıldır #SadeceBirDünyaVar (#OnlyOneEarth) sloganıyla farklı şekillerde kutlanan bu özel gün için, tarihte önemli hareketleri başlatan bazı kilit olayları sizin için derledik.

1962: Sessiz Bahar kitabı büyük bir yankı uyandırdı.


Yazar ve deniz biyoloğu Rachel Carson, o dönemde kimsenin cesaret edemediği bir konuyu ele alarak modern çevre hareketini başlatan kitabında, tarım alanında kullanılan pestisitlerin kötü etkileri konusunda alarm verdi.

1985: Antarktika ozon deliği keşfedildi.


Araştırmacılar, Antarktika üzerindeki ozon tabakasında 7,3 milyon mil karelik bir delik keşfettiler. İki yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri ve 100'den fazla ülke, kloroflorokarbonlar veya CFC'ler olarak bilinen ozon tabakasını incelten bileşiklerin kullanımını aşamalı olarak kaldırma sözü verdi.

2006: Uygunsuz Gerçek belgeseli, iklim değişikliğine ışık tuttu.


Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore'un Oscar ödüllü belgeseli, iklim krizinin yaratacağı tehlikeleri çarpıcı bir şekilde gösterdi. Sürdürülebilir uygulamalar ve politika değişiklikleriyle bu problemi çözebileceğimizi de vurgulayan belgesel yaygın bir farkındalık yarattı. 

2015: Büyük Pasifik Çöp Yığını haritalandı.


Ağustos 2015'te yaklaşık 30 gemi, şimdiye kadarki en büyük okyanus araştırma seferi için Büyük Pasifik Çöp Yığını'nı keşfe çıktı. 16. İstanbul Bieanali’nden de hatırlayabileceğiniz Büyük Pasifik Çöp Yığını, Kaliforniya ve Hawaii arasında yer alıyor ve Türkiye’nin yüz ölçümünün beş katı büyüklüğünde. 

2019: Greta Thunberg, yeni bir aktivizm nesline öncülük ediyor.


16 yaşındaki İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, iklim değişikliği aktivizmi nedeniyle Time'ın 2019 "Yılın Kişisi" seçildi. Dünya liderlerine seslendiği duygusal bir konuşmasında, “İsteseniz de istemeseniz de değişim geliyor.” diyerek bu konudaki kararlılığı ve cesaretiyle herkese ilham kaynağı oldu.