Online Alışverişte Sürdürülebilir Olmanın İpuçları

Her sipariş kargosunda maliyet ve çevresel ayak izi arttığı için verimlilik sağlamak açısından toplu satın alımlar önemlidir. Bu yüzden satın alacağınız ürünün çevreye verdiği hasarı minimuma indirmek adına ihtiyacınıza yönelik toplu alışveriş yapmanızı öneriyoruz. Aynı zamanda toplu yapacağınız alışverişlerinizin kargolarındaki ambalaj kullanımı da önemli ölçüde azalmış olacaktır. İhtiyaçlarınızı alışveriş listesi şeklinde toparlamak güzel bir başlangıç olabilir.

Hızlı gönderimler, standart gönderimlere göre daha yüksek karbon emisyonuna yol açabilmektedir. Bu yüzden ücretsiz veya avantajlı fiyatlarla sunulan hızlı gönderimler cazip olsa da, standart gönderim yöntemlerini tercih etmek çevre dostu olmanın kolay bir yoludur.

Örneğin; “Bu satın alma gerçekten gerekliyse, elinize ulaşması için aciliyeti nedir? Biraz daha bekleyip diğer ürünlerle birlikte toplu satın alınabilir mi?” gibi sorularla satın alımlarınızla ilgili değerlendirme yapın. Bu soruları daha verimli ve sorumlu bir alışveriş yapmanız için göz önünde bulundurmanız gerekir.

Online alışverişlerde satın alınan ürünlerin %30’unun iade edildiğini biliyor muydunuz? Ücretsiz iade konusunda perakendeciler tüketiciye kolaylıklar sağlamaktadır, fakat bu durum çevresel maliyeti önemli ölçüde artırabilmektedir. Özellikle hazır giyim endüstrisinde tüm iadelerin %84’ü bazı firmalar tarafından çöpe atılmakta veya tarafından yakılarak imha edilmektedir.


İadelerinizi en aza indirmek için, oluşturacağınız istek listesini tekrar gözden geçirerek yeniden değerlendirme yapabilirsiniz. Ürünü deneyemediğiniz için üzerinize tam olarak uyup uymayacağından emin olamazsınız. Bu da online alışverişin dezavantajlarından biridir. Fakat ürünün detaylarında yer alan model bedeni, ölçümler gibi yararlı bilgileri dikkatlice kontrol ederek ürünün uyumluluğunu tahmin edebilirsiniz. Emin olamadığınız bir konu olursa ürünle ilgili yorumları detaylıca okuyabilir veya markaya e-mail gönderebilirsiniz.

Satın alma kararlarınıza yön vermenin bir yolu da, sorumlu ve güvenilir etiketlere sahip olan ürünler satın almaktır. Etiket okumak çevre dostu alımlarınızı kolaylaştırır. Ürünlerin etik değerler gözetilerek üretildiğini, hayvanlar üzerinde test edilmediğini, atık azaltma ve enerji tasarrufu kriterlerine uyup uymadığını şeffafça gösteren birçok sertifika vardır. Hangi şirketlerin bu konuda çalışmalar yaptığını öğrenmek için web sitelerini inceleyebilirsiniz.

Siparişinizin nasıl paketlendiğini araştırabilir bu konuda markaları harekete geçirmek için geri bildirimlerde bulunabilirsiniz.


Sipariş seçenekleri arasında daha az plastik ambalaj kullanımı seçeneği varsa, siparişlerinizden kaynaklanan ambalaj atıklarını azaltabilirsiniz.


Markaları bu konuda değişime zorlamak, kutuları daha sağlam ve daha koruyucu çevre dostu hale getirmek için sosyal medya platformlarınızı kullanabilirsiniz.


Online sipariş yerine yakın olan mağazaya gidip ürünü satın alabilirsiniz ve böylelikle kargo ambalajını kullanmamış olursunuz. Aynı zamanda ürünün kargo yolculuğu boyunca yaymış olduğu karbon emisyonunun da önüne geçmiş olursunuz.


Alışverişe giderken kendi çantanızı/torbanızı yanına almanız da materyal azaltmada önemli bir alışkanlık olacaktır.

Gardırobunuzda sadeleşmeye gidiyorken bu durum alışveriş sepetinizde neden uygulanmasın?


Sepetinize çılgınca ürün eklemek yerine bu ürünleri favorilere kaydedin ve ürüne gerçekten ihtiyacınız olup olmadığı üzerine düşünün. Böylelikle online’da güzel görünen fakat elinize ulaştığında bambaşka şekilde duran o elbiseyi iade etmemiş olacaksınız. Satın almadan önce beklemenin bir başka yararı da ayrı paketleme ve nakliye gerektiren birkaç küçük ürün sipariş vermek yerine daha toplu bir alışverişle çevresel ayak izinizi azaltmanızdır.


Unutmayın sürdürülebilir moda gardırobunuzda başlar, bu yüzden yeni parçalar almadan önce nelere sahip olduğunuzu gözden geçirin. Böylelikle çok fazla ve gereksiz ürün satın almaktan kaçınabilirsiniz.

Mağaza Alışverişlerinde Sürdürülebilir Olmanın İpuçları

Tüketim alışkanlıklarınızı değerlendirmek, sürdürülebilir alışverişin ilk adımıdır. Bir ürünü satın almadan önce kendinize şu soruları sorun;
-Bu ürün hangi malzemelerden yapılmıştır?
-Buna gerçekten ihtiyacım var mı?
-Bu ürün dolabımdakilerle eşleşecek mi? Benzer bir eşyam var mı?
-Rahat veya fonksiyonel bir ürün mü?
-Bu ürünü kaç kere kullanabilirim?


Bu sorulara vereceğiniz cevapların ardından sürdürülebilir ürünler öncelikli olmak üzere alışveriş yapmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Çevreye etkinizi azaltmanın en iyi yolu yerel satıcıdan veya yerel satıcılara bünyelerinde yer veren mağazalardan alışveriş yapmaktır. Bu şekilde ürünleriniz için çok uzağa gitmeyecek ve kendi ülkenizdeki daha küçük işletmeleri desteklemiş olacaksınız.


Aynı zamanda yerel alışveriş, giysilerinizin nereden temin edildiğini bilmeniz açısından iyi bir yoldur. Hem yerel topluluğunuzu güçlendirir hem de bölgenizdeki bireyler için daha fazla iş yaratmış olursunuz. Ayrıca, yerel işletmelerden alışveriş yapmak müşteri deneyimi açısından da genellikle zevklidir.


Alışveriş yaparken satın aldığınız ürünün o rafa ulaşana kadar katettiği yolu düşünün. Mümkün olduğu kadar yerel firmalarca üretilmiş ürünleri satın alarak daha az karbon emisyonu oluşmasını sağlamış olursunuz.

Bir giyim eşyası üretmek için ihtiyaç duyulan enerji miktarı ve ortaya çıkardığı toksik atıklar hakkında bilgi sahibi olmamız sürdürülebilir alışverişe bakış açımızı değiştirebilir. Artık giyilmeyen giysilerinizin amacını değiştirmek israfı azaltmanın güzel bir yoludur. Kıyafetlerinizi atmak yerine bir ‘kendin yap’ projesiyle yaratıcı birçok şey tasarlayabilirsiniz.


Örneğin birkaç eski, yıpranmış tişörtten;
-Yastık kılıfı
-Battaniye veya yorgan
-Bez çanta
-Toz bezi
-Kemer veya şal yapabilirsiniz.

Kullanmadığınız, artık ihtiyacınız olduğunu düşünmediğiniz giysiler bir başkasını mutlu edebilir. İhtiyaç sahiplerine ulaştırmak için bu konuda çalışmalar yapan çeşitli STK’larla iletişime geçebilirsiniz veya tekstil atık kumbaralarına bırakabilirsiniz.


Aynı zamanda ikinci el online veya fiziki mağazalara da satış yapabilirsiniz. İkinci el mağazalar istenmeyen giyim eşyalarının %75 kadarını yeniden satabiliyor.

Belirli günler veya etkinlikler günlük yaşam tarzına uymayan kıyafetler satın almayı gerektirir. Bu giysiler genellikle sadece bir kere giyebileceğimiz tarzda kıyafetler olduğu için özel günlerde kıyafet kiralamak oldukça iyi bir çözüm olacaktır. İsrafı ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok giyim kiralama şirketi vardır, bunları araştırmayı ihmal etmeyin.

Moda endüstrisi giderek artan bir kirliliğe sebep olmaktadır. 2000’den bu yana giyim üretimi 2 katına çıktı ve her yıl tekstil ürünlerinin %85’i çöplüklere gidiyor.
1 kot pantolon ve 1 tişört yapmak için 20.000 lt su gerektiğini biliyor muydunuz? Bu miktar bir kişiye 13 yıl boyunca yeterli olacak suya eş değerdir.


Sentetik kumaşların çevreye ciddi etkileri vardır, ayrıca cildinize de zarar verebilirler. Polyester, doğal kumaşlara alternatif olarak moda endüstrisinde kullanılan yaygın tercih edilen bir kumaştır. Polyester aşırı miktarda kömür, yağ ve su kullanılarak üretilen plastik türevidir. Giysi atığının %60’ı polyester elyaftan oluşmaktadır. Bu sebeple çöplere atılan tekstil ürünleri çevre açısından ciddi tehlikeler yaratmaktadır. Bunun yerine organik pamuk, kenevir, bambu, liyosel, keten veya geri dönüştürülmüş plastik su şişeleri/balık ağlarından yapılmış ürünleri tercih edebilirsiniz.


Bilinçli üretilen giysileri tercih ederek doğaya verdiğiniz hasarı azaltabilirsiniz.

Daha sürdürülebilir bir yaklaşım için enerji tasarruflu makineleri seçin ve yıkamalarınızı soğuk suda gerçekleştirin. Buna ek olarak çevre dostu deterjanlar kullanıp giysilerinizi güneşte kurutarak kıyafetlerinizin kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.