Şehre Dönüş Stil Rehberi

2023 şehre dönüş başladı! Herkes ofisteki yerini almaya, klimaları kapatmaya, belki biraz da melankolik olmaya hazır. Eylül’ü geçirip Ekim’e yaklaşırken, şehre dönüş için ihtiyacımız olanları inceleyelim istedik.


   Trendlere baktığımızda, Succesion’ın büyük başarısıyla birlikte hem hayatımıza hem de lügatımıza giren bir trend ile başlayalım. Aslında trend demek doğru olmayabilir çünkü bu bir trend değil de trendlerden kaçış. Bu akıma ‘Old Money’ estetiği ya da ‘Silent Luxury’ diyebiliriz. Peki nedir bu Silent Luxury? Göze batan, büyük statement parçalar yerine; daha minimalist, daha sade ve daha yalın parçaların kullanıldığı bu akımda büyük logolardan, neon renklerden uzak durmak gerekiyor. Siyah, beyaz ve bej tonları ile özdeşleşen akımda kalite, fit, rahatlık ve zamansızlık kavramlarını düşünerek karar vermek gerekiyor. 

Günümüzde silent luxury dediğimizde aklımıza gelen bir kaç marka ve ikon var. Bunlardan ilki uzun zamandan beri aramızda olmamasına rağmen unutulmayan stiliyle Lady Diana. Sofia Richie’de, son yıllarda değişen stiliyle Silent Luxury’nin öncülerinden biri olarak görülmeye başlandı. Mary-Kate ve Ashley Olsen tarafından 2001 yılında kurulan The Row, Celine, Brunelli Cucinelli, American Vintage gibi markalar Silent Luxury’e bağlılıklarını dizaynlarında gösteriyor. 

Birinci adım iyi bir fite ve kaliteye sahip olan basic bir t-shirt’e, gömleğe veya sweater’a sahip olmak. Gömlek ve sweater özellikle büyük bir öneme sahip, çünkü tek başına da kullanılacak, layering yeteneklerimizi gösterirken de kullanılacak olmazsa olmaz parçalar.


Sonraki adım tabi ki de üzerimize eldiven gibi uyan bir jean ya da pantolon bulmak. Jean alışverişi yapmak hiç bir zaman kolay bir görev olmadı, ancak aranılan o jean’i bulduktan sonra da hiç bir şey eskisi gibi olmadı. Öncelikle bu yola çıktığımızda kısa süreli trendleri unutman gerekiyor. Ne aşırı düşük belli ne de çok yüksek belli olmalı. Tene yapışacak derecede skinny olan fitlerden de uzak durmalısın. Boncukların, payetlerin ya da işlemelerin pantolonumuzun üzerinde bir yeri yok. Aşırı derecede taşlama yapılmış ve kendi özgünlüğünü kaybetmiş kumaşları da istemiyoruz. 

Ayakkabılara geldiğimizde ise biraz daha kendi isteklerine, kendi stiline dönebilirsin. Tabi ki de burada en önemli kelimelerimiz kalite, rahatlık ve işlevsellik ancak aşırıya kaçmadıktan sonra, özellikle sneakerlar’da, kendi renklerini kullanabilirsin.


Hem sokak hem ofis stilinde rahatlıkla kullanılabilen VEJA’lar ön plana çıkıyor. Kullanması ve kombinlemesi kolay olan VEJA modellerini hayatınının her alanına adapte edebilirsin.


Daha rahat, daha sportif bir tarz yakalamak için ise, daha çok aktif hayat stillerine uygun olan ancak gündelik hayata da uyarlanabilen sneakerlardan da ilham alabilirsin. 

Dış giyimde ise farklı yaklaşımlara daha açık hale geliyoruz. Kaliteli kaşe kabanlar olmazsa olmazımız olacak ancak işlevsel kumaşların da kullanımına tamamız. Shacket’lar, mesh ceketler, yağmurluklar da radarımızda olacak. Vintage görüntüsü olan jean ceketler günlük hayatında ‘giy-çık’ dediğimiz yere konumlandırabilirsin.


Yağmurlukta ise hem işlevselliği, hem kalitesi ve tarzıyla ön plana çıkar Rains yağmurlukları stilimize eklemek için sonbahar yağmurlarını beklemek zorunda değiliz. Yine Rains Bucket Hat’ler ile tarzımızda ufak farklılıklar yaratabiliriz.


Şehre dönmek demek; ofislere dönmek demek, şehrin karmaşasına dönmek demek. Hepimizin ihtiyacı olan şey ise bilgisayarımızı güvenle taşıyabileceğimiz bir sırt çantası. Son yıllardaki artan talep ile birlikte aradığımız gibi bir sırt çantası bulmak zor değil. Ancak hem tarzımıza hem de şehre uygun bir çanta bulmak biraz zor olabiliyor. Fakat Vitruta’da ikonik Fjallraven Kanken, trendi her geçen gün yükselen Rains, minimal ve şık İskandinav Sandqvist, Eastpak’in özel collab’leri ve klasik Herschel modellerinden oluşan geniş bir ürün yelpazesi mevcut.

Şehre dönüş zor ve melankolik bir dönem. Yaz sonrası hüznünden kaçabilmek için ise sonbahara iyi hazırlanmamız gerekiyor. Sezonun en çok ihtiyaç duyulan ürünlerini ve yeni sezon trendlerini Vitruta'da keşfet.