Veja Neden Bu Kadar Popüler?

2005'ten beri sosyal projeleri, ekonomik adaleti ve ekolojik malzemeleri odağına alarak farklı bir düşünce yapısıyla sneaker modelleri yaratan VEJA artık Vitruta’da! Markanın telaffuzundan sosyal sorumluluk çalışmalarına, şeffaflık kriterlerinden karbon ayak izi azaltım faaliyetlerine kadar tüm öne çıkanları bu yazıda derledik.

TASARIM VE SOSYAL SORUMLULUK ARASINDA SEÇİM YAPMAYI REDDETMEK


İki yakın arkadaş Sebastien Kopp ve François-Ghislain Morillion tarafından kurulan sürdürülebilir sneaker markası VEJA 2005'ten beri sosyal projeleri, ekonomik adaleti ve ekolojik malzemeleri karıştırarak farklı bir şekilde sneaker’lar yaratıyor. Farklı telaffuzlar duysak da tam olarak yazıldığı gibi okunan VEJA, aynı zamanda B Corp sertifikasına sahip nadir üreticilerinden. Bu prestijli sertifikaya sahip olabilmek için şirketler gelir dağılımı, tedarikçiler, ekip, çevresel performans, veya yönetim gibi birçok farklı konuda sıkı bir denetimden geçiyorlar.


VEJA, Brezilya'da “bakmak” anlamına geliyor. Zaten markanın bakış açısı da bu konuya odaklanıyor; kullanıcılarını sneakerların ötesine, felsefelerine ve nasıl üretildiklerine bakmaya davet ediyorlar.


Markanın sürdürülebilirlik felsefesi ve çalışmaları şu ana başlıklarda toparlanabilir:

1- ŞEFFAFLIK


VEJA'nın şeffaflık kriterleri yaklaşık on sorudan oluşuyor. Bunların başında, materyal kullanımı, üretim ve lojistik şartları adil çalışma gibi başlıklar yer alıyor. VEJA sneaker’lar sektörün öncü sneaker markalarının ürünlerinden daha pahalı, çünkü adil ticarete dikkat ediliyor ve organik hammaddeler kullanıyor ve üretim zincirine dahil olan tüm taraflar için ekonomik eşitliği sağlamaya çalışılıyor.

2- KARBON AYAK İZİ


Çoğu şirket, stratejilerine içeriklerinde neler olduğunu ihmal ettikleri için tedarik zincirlerini dahil etmez. VEJA ise, bunun ötesine giderek, güvenilirliğini daha da arttırmak için CO2 emisyonları hakkında bir araştırma yapmaya karar vermiş. Verilere ve ölçümlere çok inanan marka, ancak bu şekilde şeffaflıktan bahsedilebileceğini düşünüyor.


Karbon ayak izlerini düşürmek için yapılan birçok uygulama var: Daha ekolojik deri oranını arttırma, koleksiyondaki deri miktarını azaltma, geri dönüştürülmüş lifler kullanma, temiz ve yenilenebilir enerji ile üretim yapma, uçakla nakliyeyi durdurma vb. Geçtiğimiz yıl haziran ayında bir proje başlatarak aşınmış sneaker’ları onaran ve yeniden kullanılmasının önünü açan marka, hızlı tüketimin yaşandığı çağımızda ürünlerinin daha uzun süre kullanılabilir olması için çabalıyor.

3- DAHA İYİ MALZEMELER


Adil Ticaret (Fair Trade) ve organik materyaller kullanmalarının yanı sıra, atıkları da yenilikçi malzemelere dönüştürüyorlar. VEJA, tamamı geri dönüştürülmüş plastik şişelerden yapılmış kumaş kullanan ilk sneaker markası. Ürünlerinde çeşitli geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılmakta. Kullanılan deri malzemelere alternatif olarak mısırın ileri dönüşümünden elde edilen bir materyal de kullanılıyor. Deri yerine vegan alternatifler geliştirmenin daha önemli olduğunu söyleyen trendler görebiliyoruz. Ne yazık ki bu alternatiflerin petrol bazlı alternatif içerip içermediğine dikkat etmek önemli; bu yüzden plastik bazlı malzemelere yönelmek VEJA için hiçbir zaman bir seçenek olmuyor. 

4- İNSAN DEĞERİ


Hem üretim yaptığı Brezilya’da hem de dağıtımını yaptığı Fransa’da, çalışanlara ve işçi etik değerlerine pozitif etki sağlamayı çok önemsiyor. Ayrıca pamuk satın alımının bir kısmını, işçi şartlarını geliştirmeye çalışan platformlara bağışlıyor.

5- İLETİŞİM VE PAZARLAMA


Reklam kampanyaları yapmaya tümüyle karşı çıkan bir yaklaşımları var. Bunun aksine, eğitici ve bilgilendirici bir rol üstlenmiş durumda VEJA. Tüm fiyatlandırma sürecini açıklıkla web sitelerinde paylaşıyorlar, pamuk ve diğer materyallere dair detay bilgileri kullanıcılarıyla paylaşıyorlar.