Vitruta'nın İlk Marka İşbirliği: BluCeramics X Vitruta

Vitruta'nın ilk marka işbirliği BluCeramics'le gerçekleşti ve bu özel koleksiyon Vitruta Pera mağazasında satışa sunuldu. BluCeramics kurucusu ve aynı zamanda Good People of Vitruta üyesi sevgili Sinem Çelik ile seramik tutkusu, BluCeramics ve Vitruta ile hayata geçirilen işbirliği hakkında konuştuk.

Sinem, seramik markan BluCeramics ile yaptığımız limited edition koleksiyon için heyecanlı ve mutluyuz. Vitruta olarak sürdürülebilirlik alanında seninle beraber çalışıyoruz, farklı alanlara yayılan kariyerine aşinayız; burada daha önce de sohbetini yapmıştık. Bize seramik yolculuğunu ve markanı biraz anlatır mısın?


Seramik, hayatıma 7 sene önce girdi, sevgili Tülin’in atölyesinde derslere başladım ve çamurla tanıştım. Uzun bir süre, atölyede farklı materyaller teknikler denedik beraberce; hızlıca ürün yapmaya değil de, çamur ve sırlar dünyasını sakince keşfetmeye yönelikti ders şeklimiz. Sonrasında ilgim tutkuya, merakım ise aşka dönüştü. Kendi evimde bir mini atölye kurdum ve vakit yaratıp denemeler yapmaya başladım. Ardından bu yolculuğumu bir marka adı altında paylaşma isteği hissettim, işte BluCeramics böyle doğdu.

Nasıl bir süreci var seramik üretiminin? Sen tümünü elde üretiyorsun, oldukça zahmetli olmalı?


Evet, seramik eğer endüstriyel metodlar kullanmıyorsanız gerçekten pek zahmetli. Çamura şekil
vermek, doğru kurumasını sağlamak, trim/ rötuşlama sonrası ilk pişirim yapılıyor, yaklaşık 1300 derecelerde neredeyse 1 gün fırında kalıyor. Ardından yine bir rötuşlama ve sırlama aşaması geliyor, ve yeniden sır fırınına giriyor. Süreç çok sihirli, ellerinle neler yaratabildiğine hayran kalıyorsun. Bazen de tatsız sürprizlerle her an herşeyi kontrol etmeye alışık bizlere ders veriyor, sonuca odaklanmak yerine sürecin tadına varmayı öğretiyor.

Çok fazla yerde göremiyoruz seni, satış kanalların nereler?


Evet aslında satış demek yerine, sevdiğim mekanlar ve kişilerle paylaşmak olarak tanımlamayı tercih ediyorum Son dönemde İstanbul’da en sevdiğim mekan olan Aheste’ye tabaklar hazırladım mesela. Vitruta özel işbirliği de beni çok heyecanlandıran bir iş oldu. Ayrıca ben gelirimi bağışlamayı tercih ediyorum, bu kanalla da bir fayda sağlamaya çabalıyorum.


Evet bu konuyu da açmak istiyoruz, biz de bu fayda odaklı sisteme dahil olduk çünkü…


BluCeramics bana ve kullanıcılarına keyif ve haz verdiği kadar, aynı zamanda bir iyilik hareketi. Kadınlar ve çocuklar yararına bağış yaptığımız döngüsel bir sistemimiz var. Vitruta X Bluceramics bardaklarından alan kişiler de bu iyilik hareketine katılmış oluyorlar. 

Son olarak birkaç kısa sorumuz olacak;


BluCeramics’i 3 kelime ile anlatsan nasıl tanımlardın?


Sadelik, tutku ve yolculuk…


Peki BluCeramics bir şarkı olsaydı, ne olurdu?


Kings of Convenience / Know How


What is there to know?
All this is what it is
You and me alone
Sheer simplicity


Seramiklerini nasıl bir mekanda hayal ediyorsun?


Bir adada, tatlı bir bahar sofrasında, keten masa örtüsü üzerinde, beyaz şarap ve çileklerle hayal ediverdim :)