Dünya Günü’nde Umut Verecek 3 Haber

Yarım asırdan fazla süredir kutlanan Dünya Günü’nde, eko-anksiyetimizi hafifletecek bazı umut verici gelişmeleri derledik. İklim krizi ile ilgili giderek ciddileşen haberler duyarken, geleceğimizle ilgili optimist kalabilmek zor ancak pozitif gelişmeler de var!

Öncelikle kısaca çevresel aktivizmin ilk kıvılcımlarından olan Dünya Günü’nün hikayesinden bahsedelim. 22 Nisan 1970'de Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 milyon insan Santa Barbara petrol sızıntısının yarattığı çevresel yıkımı protesto etmek için sokaklara dökülmüştü. Bu sayı o sırada ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu temsil ediyordu. Çok yakın bir zaman önce Dünya'nın uzaydan çekilen ilk fotoğraflarını gören insanlık için, orada gördükleri mavi bilyenin güzelliği ile yeryüzünden bildikleri dünyanın acıklı durumuyla kasvetli bir tezat oluşturuyordu. Bu eylemlerden sonra çevresel kaynakların korunmasına yönelik radikal değişikliklerin olduğu Dünya Günü, 1990'dan itibaren ise ABD'yi aşan ve uluslararası çapta kutlanan bir güne dönüştü. 

Biz de farklı bir gelecek hayali kurmak için güzel bir gün olduğunu düşünerek bugünün pozitif ilhamını yansıtmak istedik.

3 mutlu haber;


1. Coldplay bu sene gerçekleştireceği dünya turunun “iklim pozitif” olması hedefini duyurdu. Grup, turne boyunca. oluşan çevresel etkisini azaltmaktan da öte, yenilenebilir enerjiyle kaynaklarını kullanarak sorumlu olduğu karbon miktarından daha fazlasını atmosferden azaltmak için söz verdi. 

2. Avustralya'nın en büyük kömür santrali devam eden baskılar nedeniyle, 2025'te, taahhüt edilenden 7 yıl erken kapatılacak. Yenilenebilir kaynaklar, geçen yıl Avustralya'nın elektrik üretiminin yaklaşık üçte birini oluşturdu ve önümüzdeki on yılın sonunda bu rakamın %70'e yakın olacağı tahmin ediliyor.

3. Nesli tükenmekte olan dev Galaspagos kaplumbağası türüne ait iki birey koruma altında iki yeni yavru sahibi oldu

Santa Cruz Adası'nda 1960'ta başlatılan üreme programında 2 bin kaplumbağa doğmuştu. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bölgeye özgü türler arasında bulunan iguanalar ve kaplumbağalar, ünlü doğa bilimci Charles Darwin'in Evrim Teorisi'ni geliştirmesinde önemli bir rol oynamıştı. 

Kaynaklar:


1. Greenqueen

2. The Guardian

3. Mirror