Kånken Bakımı ve Hikayesi

1978 yılından beri üretilen, tasarımı ve renkleriyle ikonikleşen sırt çantası Kånken’in ömrünü uzatmaya yardımcı olacak bazı ipuçlarını derledik.

Kånken’i bu kadar ikonik yapan en önemli etken nedir bilinmez -belki sürekli değişen renk yelpazesi; kullanışlı dikdörtgen şekli; arkasındaki uzun geçmişi; belki de büyük olasılıkla bu üçünün bir kombinasyonu– fakat her ne sebeple olursa olsun Kånken, Fjällräven'in tüm ürün yelpazesindeki en popüler ürünü.


1978’de ilk kez üretilmesinden itibaren tasarımı neredeyse değişmeyen Kånken sırt çantaları, artık her zamankinden daha fazla boyut, renk ve modele sahip. Yıllar geçtikçe önce Kånken Classic’e boyut olarak Kånken Mini ve Kånken Laptop gibi alternatifler geldi. Daha sonra Fjällräven’in outdoor giyim ürünlerinde kullandığı G-1000 Heavy Duty kumaşından üretilen ve daha dayanıklı bir versiyon olan Kånken No.2 modelleri aileye katıldı. Bu seriye 2016 yılında 11 plastik şişenin geri dönüştürülmesiyle üretilen Re-Kånken modelleri ve tüm detayları tamamen siyah renkli Premium Black modelleri eklendi. Geçtiğimiz yıl ise geri dönüştürülmüş yünden üretilen Kånken Re-Wool ve bio-tabanlı yeni bir malzeme olan Pine Weave'den üretilen Tree-Kånken modelleri üretildi ve oldukça ilgi çekti.

Ürünler üzerinde bu varyasyonlar yapılırken tasarımın değişmemesinin asıl nedeni ise ilk Kånken’in uzun ömürlü kullanıma dayanacak şekilde tasarlanıp üretilmiş olması. Orijinal modelin üretildiği Kånken Vinylon-F kumaşı da, Kånken No.2'nin G-1000 Heavy Duty kumaşı da aşınmaya ve yıpranmaya dayanacak şekilde üretilmiştir. Evet dayanıklılar, fakat onların da bakıma ihtiyacı var :) 


İşte en sevdiğiniz sırt çantanızın ömrünü uzatmaya yardımcı olacak bazı ipuçları:

· Kånken'inizi aşırı doldurmayın. Standart Kånken sırt çantası 16 litrelik bir hacme sahiptir ve resmi bir maksimum ağırlık yükü olmamasına rağmen bunu sadece birkaç kiloda tutmanız önerilmektedir. Aksi halde çantanın omuz askılarının dikiş bölümlerine ve tabanına zarar verebilirsiniz.


· Kånken’inizin fermuarınıza bir şey sıkışırsa, onu zorlamaya çalışmayın. Bunun yerine, fermuarı gevşetmek için biraz yağ veya şeffaf dudak kremi kullanın. Ardından yavaşça açıp kapatmayı deneyin.


· Eğer bazı dikiş yerlerinde ufak sökükler meydana gelirse, hemen onarmaya çalışın. Onları ne kadar uzun süre onarmadan bırakırsanız, o kadar büyürler ve tamir edilmeleri zorlaşır :(


· Kånken'inizi doğrudan güneş ışığı altında bırakmayın çünkü çok sevilen o canlı rengini kaybedecek ve solacaktır. Kånken’ler direkt güneş ışığındansa gölgeyi tercih ederler :)


· Ne yaparsanız yapın, Kånken'inizi çamaşır makinesine atmayın. Bunun yerine kiri temizlemek için yumuşak bir fırça/sünger ve ılık su kullanın. Ya da en iyisi direkt Youtube sayfamızdaki video’ya göz atın: