1972 yılında İsveç’te düzenlenen BM Çevre Konferansı’nda 5 Haziran tarihi, çevrenin korunması konusunda dünya çapında bir farkındalık yaratılması ve faaliyetlerde bulunulması için Dünya Çevre Günü olarak ilan edilmiştir. Her yıl yeni bir tema ile kutlanan Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması Ekosistem Restorasyonu olarak seçildi. Peki nedir bu ekosistem restorasyonu?
Ekosistem Restorasyonu, doğanın sömürülmesine engel olunarak iyileştirmeye gidilebilmesi için mevcut hasarın önlenmesi, durdurulması ve tersine çevrilmesi anlamına gelmektedir. Ülkemizde maalesef son günlerdeki en önemli gündem maddesi olan Marmara Denizi’ndeki müsilaj olayı da tam olarak yetkililer tarafından acilen ekosistem restorasyonu adımları atılması gereken bir durum.
İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, doğayı tahrip ettikçe bizleri bekleyen tehditlerin büyüklüğünü daha net görmüş olduk. Covid-19 pandemisinden aşı ile kurtulmamız mümkün gibi görünüyor, fakat ekosisteme zarar vermeye devam edersek bizleri bekleyen daha büyük pandemilerden aşı ile kurtulmamız mümkün olmayabilir. Orman arazilerinin giderek daha fazla yok edilmesi patojenlerin bulaşıcılığının artmasına sebep oluyor. Arazi kullanımındaki değişiklik ve tahribat sonucunda doğal yaşam alanlarının yok edilmesi küresel biyolojik çeşitlilik kayıplarının en önemli nedenleri olarak görülüyor.
Şu an bir taraftan Covid-19 pandemisiyle mücadele ederken bir yandan da riskleri her geçen gün daha çok artan diğer büyük pandemileri engellemeye yönelik adımlar atmamız gerekiyor. Covid-19 sonrası yeniden yapılanma için şimdiden ve acilen alınacak kararlar çok kritik öneme sahip. Sürdürülebilir bir gelecek için doğayı koruyacak faaliyetlere ve iklim kriziyle mücadeleye destek vermeli, ekosistem koruma ve restorasyonunu toplumsal dönüşümün aracı olarak değerlendirmeliyiz.
Daha yaşanılabilir bir dünya için bireysel ve toplumsal sorumluluklarımız var. Doğaya minnetimiz büyük ve korumak bizim elimizde. 5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlu Olsun!